Mikä Phoenix on? 

Phoenix on voittoa tavoittelematon non-profit-hautomo, joka pysäyttää eriarvoisuuden käytännön keinoin. Kanavoimme yritysten, yhteisöjen ja yksilöiden tuen ja suuntaamme sen suoraan ihmisille, jotka sitä eniten tarvitsevat. 

Meiltä löydät konkreettisen tavan vaikuttaa juuri sinulle, yrityksellenne tai yhteisöllenne tärkeisiin asioihin

Miten Phoenix syntyi?  

Idea Phoenix non-profit-hautomosta syntyi Startup Refugees -verkoston kokemuksesta.

Startup Refugees on vapaaehtoisverkosto, joka tukee turvapaikanhakijoita ja pakolaisia työllistymisessä ja yrittäjyydessä. Verkosto kutsuttiin kokoon syksyllä 2015, kun Suomeen saapui lyhyessä ajassa yli 30 000 turvapaikanhakijaa. Virallinen Suomi puhui ja pohti miten ottaa nämä ihmiset vastaan. Startup Refugees kutsui mukaan kaikki, jotka puhumisen sijasta halusivat toimia. Kahdessa viikossa mukaan ilmoittautui yli 200 toimijaa ja verkosto lähti nopeasti tuottamaan ratkaisuja siihen, miten maahan tulevien ihmisten osaaminen saadaan käyttöön parhaalla mahdollisella tavalla. 

Startup Refugees toimi ensimmäisen vuoden ajan ilman taustaorganisaatiota, yhden koordinaattorin voimin. Kaikki aika käytettiin tehokkaasti ydintoimintaan ja vuoden aikana toiminta kasvoi nopeasti. Startup Refugeesin toiminnan jatkuminen edellytti oman organisaation perustamista vuonna 2016. Rekisteröidyn yhdistyksen perustaminen puolestaan toi mukanaan merkittävän määrän byrokratiaa ja ydintoiminnan ohella yhdistyksen hallinto vei yhtäkkiä ison osan koordinaattorin ajasta. Turvapaikanhakijoiden työllistymisen suoran edistämisen lisäksi aikaa kului esimerkiksi toimintasuunnitelman ja talousarvion sekä avustushakemuksien ja rahankeruulupahakemuksen tekemiseen. Pienen toimijan ydintehtävä tuntui vaarantuneen lisääntyneen hallinnon myötä. Onneksi osallistuvan verkoston tuella yhdistyksen hallinto saatiin pyörimään ja toimintaa jatkettua. 

Tänä päivänä Startup Refugees -verkostossa on mukana yli 500 toimijaa, joista jokainen osallistuu turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten työllistymisen ja yrittäjyyden edistämiseen omalla, konkreettisella tavallaan. Tähän mennessä Startup Refugees on kartoittanut 3700 Suomeen muuttaneen ihmisen osaamisen, tarjonnut yli 4500 kouluttautumismahdollisuutta, välittänyt 700 työpaikkaa ja tukenut 125 yritystiimiä. Startup Refugees -tiimissä on 16 työntekijää Helsingissä ja Oulussa. Toimintaa laajennetaan tällä hetkellä uusiin maihin.

Lue Startup Refugeesin menestystarina täältä.

Mitä opimme matkan varrella? 

Suomessa on mieletön määrä mahdollisuuksia hyvän tekemiselle.

Sekä yritykset että yksilöt haluavat muuttaa maailmaa ja vaikuttaa yhteiskunnallisiin ja globaaleihin epäkohtiin. Yhä useampi olisi valmis antamaan aikaansa hyvän asian puolesta, mutta monet eivät tiedä, mitä tarvitaan ja missä. Me Phoenixissa tiedämme. Tiedämme myös, että kun löydämme tavan toimia yhdessä, suurimmatkin haasteet voidaan ratkaista nopeasti ja kustannustehokkaasti. 

Jos joskus olet keksinyt maailmaa muuttavan idean, tiedät, mistä puhumme. Olet löytänyt idean, joka kääntää tuhansien elämän paremmaksi. Mutta paremman maailman ja sinun välilläsi on este, joka voi kaataa kaiken: byrokratia. Asioita alkaa tapahtumaan nopeasti. Yhtäkkiä vaaditaan useampi henkilö vain perusasioiden pyörittämiseen. Hallintohässäkkä ja hankesuunnitelma vuoden takaa jarruttavat toiminnan uudistamista. Joustavan rahoituksen löytäminen on vaikeaa. Skaalautuminen vaatii voimia, joita pienillä sosiaalisilla innovaatioilla ei ole. Tämän takia loistavat ideat usein vain kuolevat. 

Päätimme ottaa näistä kokemuksista opiksi. 

Etsimme käsiimme maan parhaat sosiaaliset innovaatiot ja päätimme auttaa heitä kasvamaan. Tämän teemme kanavoimalla yritysten ja yksilöiden tuen suoraan heille. 

Näin Phoenix, non-profit-hautomo, sai alkunsa. Nyt on sinun vuorosi kääriä hihat.

Miten Phoenix toimii?

Meillä on paljon viisasta puhetta ongelmista. Mitä jos joku alkaisi sen lisäksi hommiin? Phoenixin nopeiden tekojen verkkokaupassa parempi maailma on yhden klikkauksen päässä. Valitse sinulle tärkeä kohde, mieluisin tapa toimia ja kääri hihat. 

Tule mukaan