| Röyhkeyskoulu sai kipinän Howtomo-tapahtumassa |

"Jos nämäkään asiantuntevat, upeat ihmiset eivät uskalla ilmaista itseään ja ideoitaan, Röyhkeyskoululle on todella tarvetta."

Jenni, miten päädyit perustamaan Röyhkeyskoulun? 

"Oli vuosi 2017. Istuin vapaaehtoisryhmän tapaamisessa kahvikuppi kädessä upeiden, määrätietoisten tyyppien kanssa. Juttelimme urasta ja työelämästä. Huomasin, että keskusteluissamme toistui teema: työelämässä tuli toistuvasti vastaan tilanteita, joissa naiset eivät uskaltaneet osallistua keskusteluun.”

“Pöytä oli täynnä päteviä, paljon nähneitä ammattilaisia eri aloilta. Minua alkoi suututtaa," Jenni nauraa. "Ajattelin, että jos nämä tyypit kaikista mahdollisista ihmisistä eivät uskalla ilmaista itseään ja ideoitaan, tälle pitää tehdä jotain - nyt tarvitaan röyhkeyskoulua."

Röyhkeyskoulun kipinä syttyi koulutuksen yhteydessä, jonka Jenni järjesti helmikuussa 2017 naisten uraverkosto Howtomon kautta. Tilaisuuden nimi oli Naisen häpeä - vitut siitä. 

"Howtomo oli vasta perustettu verkosto, joka tarjoaa naisille foorumin oppia, jakaa ja nostaa esiin naisten osaamista. Koulutus oli voimakas kokemus sekä minulle että mukana olleille naisille. Minulle kerrottiin, että oli taianomaista kuulla jonkun sanallistavan tunteet ja ajatukset ääneen." Howtomon työpajan jälkeen Jennille alkoi hahmottua, missä hän on todella hyvä: auttamaan muita pääsemään yli häpeästä. 

"Olen käsikirjoittaja tv-tuotannossa nimeltä Hyvät ja huonot uutiset, joten teen ohjelmaa varten taustatutkimusta eri tieteen aloilta. Kun aloin ensimmäisen kerran miettiä ilmiötä tarkemmin, olin utelias tutkimaan, onko se yleisempi naisten kohdalla. Kaivauduin aiheessa syvemmälle ja löysin sosiopsykologian ja neurologian tutkimuksia, jotka vahvistivat ajatukseni: naiset todella tuntevat itsensä ujoiksi ja tekevät itsestään pienempiä tietyissä tilanteissa."

"Mutta miten opimme käyttäytymään näin? Se ei ole jotain, joka on biologisesti ohjelmoituna meihin. Jo päiväkodissa pojat saavat kiitosta eri asioista kuin tytöt. Poikia kiitetään, kun he ovat rohkeita tai tekevät jotain hyvin. Tytöt sen sijaan saavat usein kiitosta näyttämällä kauniilta tai käyttäytymällä kiltisti." 

Vaikka Röyhkeyskoulu on painottunut voimaannuttamaan naisia työelämässä, itsensä hiljennetyksi tunteminen ei ole ongelma, joka on varattu vain naisille. Jennin mukaan oleellisempaa on se, kuulutko vähemmistöön kyseisessä tilanteessa.  

"Kun kuulut jonkin ryhmän sisällä vähemmistöön, voi tuntua, että sinua arvioidaan ryhmäsi edustajana, ei yksilönä. Sukupuoli ei ole ainoa määrittelevä tekijä. Asemasi enemmistössä tai vähemmistössä määrittelee paljon sitä, miten vuorovaikutus lopulta toteutuu," Jenni päättää. 

Lahjoita aikaa Howtomolle Phoenixin nopean toiminnan verkkokaupan kautta.

Ruoki mullistavia ideoita

Valitse sinulle sopivin tapa toimia ja auta yhteiskuntaa ravistelevat liikkeet lentoon.

Tule mukaan