Lisää onnellisuutta auttamalla – miksi vapaaehtoistyö antaa enemmän kuin ottaa?

Tiesitkö, että vapaaehtoistöiden tekeminen ja muiden auttaminen lisäävät tutkitusti onnellisuutta?*  Sulje silmäsi. Mieti viime kertaa kun autoit läheistä tai tuntematonta. Aivan, tunsitko sinäkin lämpimän hehkun sydämessäsi? Jatka lukemista niin kerromme, miksi muiden auttaminen ja vapaaehtoistyöt lisäävät onnellisuuttasi. 🧡

 

Vapaaehtoistyöt buustaavat onnellisuutta ja terveyttä 🙌

Useiden tutkimusten mukaan muiden auttaminen tekee ihan oikeasti onnelliseksi. Ja totesihan sen jo Dalai Lamakin: “Jos haluat olla onnellinen, harjoita myötätuntoa”.

Vapaaehtoistöiden on todettu vaikuttavan positiivisesti hyvinvointiin ja mielenterveyteen**.  Auttaminen hivelee aivojen mielihyväkeskuksia, joka saa aikaan onnellisuuden tunteen. Näin positiivinen kierre on luotu, sillä onnelliset ihmiset puolestaan auttavat muita mieluummin myös tulevaisuudessa***. Käy järkeen, eikö vain?

Vapaaehtoistöistä kumpuava onnellisuus koostuu useasta hippusesta, seuraavaksi niistä muutama.

 

Uusia ystäviä, verkostoitumista ja hauskanpitoa 🤩

Vapaaehtoistyöt ovat uusien ihmisten ja ystävyyksien kultakaivos! Pääset tutustumaan samanhenkisiin ihmisiin molempia kiinnostavan aiheen ympärillä ja usein astumaan ulos omasta kuplastasi (se tekee hyvää, kokeile!). 

Monet kertovat nauttivansa vapaaehtoistöistä juuri hyvän yhteishengen ja porukan vuoksi. Raikkaat kohtaamiset ja yhteiset kokemukset energisoivat ja ilostuttavat. Vapaaehtoistyöt palkitsevat myös uteliaan mielen: erilaiset projektit ja yhteisöt ohjaavat usein uusien kokemuksien äärelle.

Ystävyyden lisäksi verkostoituminen voi osoittautua hedelmälliseksi myös työrintamalla: saatat hyvin löytää tulevan työpaikkasi tai yhteistyökumppanisi vapaaehtoisprojektin kautta! 

 

Lisää merkityksellisyyttä elämään 🌟

Jokainen kaipaa elämäänsä merkityksellisyyttä – haluamme vaikuttaa meille tärkeisiin asioihin ja osallistua omalla tavallamme yhteisömme toimintaan. Niinpä moni päätyy tukemaan omaa harrasteseuraansa, asuinalueensa yhdistystä tai toimimaan vertaistukena saman sairauden tai elämäntilanteen läpikäyneelle. Vapaaehtoistyötä tekeville ihmisille tärkeässä toiminnassa mukana oleminen on henkireikä, joka antaa enemmän kuin ottaa.

Ihmiset vaativat entistä enemmän merkityksellisyyttä myös työltään. Jos työsi ei täysin täytä toiveitasi, voisitko löytää merkityksellisyyttä arkeesi vapaaehtoisprojektin kautta? Tässä piilee myös työnantajille tuhannen taalan tilaisuus: he voivat vaikuttaa positiivisesti työntekijöiden työtyytyväisyyteen mahdollistamalla sydäntä lämmittävät pro bono -projektit. Onnelliset työntekijät ovat myös tuottavampia. (Yritys, ole yhteydessä meihin!)

 

Uuden oppiminen ja hyödyt työelämään 🛠️

Vapaaehtoistyöt tarjoavat oivan väylän uusien taitojen oppimiseen ja itsensä kehittämiseen. Vapaaehtoistyöt harvoin vaativat laajaa kokemusta aiheesta, joten pääset rohkeasti kokeilemaan siipiäisi uusillakin alueilla.

Nuoret saavat arvokasta johtamis- ja projektikokemusta, kokenut valokuvaaja voi harjoittaa videokuvaustaitojaan ja uranvaihtaja pääsee testaamaan uudenlaisia tehtäviä matalalla kynnyksellä. Täältä voit lukea lisää vapaaehtoistyön hyödyistä työelämässä.
 

Nyt kun olet vakuuttunut siitä, että muiden auttaminen lisää onnellisuutta, haluat varmaankin kääriä hihasi ja ryhtyä hommiin? Tervetuloa! Phoenix.fi tarjoaa sydäntä lämmittäviä vapaaehtoistyömahdollisuuksia, myös etänä ja kertaluonteisesti. 


Voit tutustua myös kirjoitukseemme siitä, mistä ja miten löydät mieluisan vapaaehtoistyön.


 

Tutustu vapaaehtoistehtäviimme
 


*Carolyn Schwartz Massachusettsin yliopistosta 

** Lawton et al. 2020

*** Tanskanen ja Danielsbacka 2015  ET-lehti

Ruoki mullistavia ideoita

Valitse sinulle sopivin tapa toimia ja auta yhteiskuntaa ravistelevat liikkeet lentoon.

Tule mukaan